Sejauh Mana Kehebatan Nama URL Blog Anda?

Share if you love this!

1

Lepas publish sesuatu entri biasanya saya akan ping blog saya di JohoreanBlogger.  Tetibe terbaca entri yang di’ping’ oleh blogger saya_arief masa jalan-jalan kat situ mengenai Domometer.  Domometer ialah website yang menyediakan kemudahan menilai nama domain korang.  Setakat ini, Domometer telah menguji sebanyak 2.17 juta nama url blog serata dunia.

Siatem grading daripada A hingga F digunakan dan komen akan diberikan terhadap nama url yang telah dimasukkan tadi.  Website ni sangat berguna untuk mereka yang baru nak test power untuk menjadi seorang blogger.  Apa juga nama url blog yang dah ada dalam kepala tu boleh diuji dalam website tersebut sebelum didaftarkan menggunakan platform blogspot atau self-hosted.  Kalau dah daftar memang tak boleh buat apa dah.  Jadi sila test dulu sebelum membuat keputusan ok!

Baru je try dan gred yang saya dapat ialah A.  Komen mengampu mengenai url blog myfitri boleh dirujuk pada gambar di bawah.  Samada btol ke tak komen dia tu tak dapat nak dipastikan.  Boleh nilai sendiri lepas mencubanya nanti.  Tapi sekurang-kurangnya dapat membantu korang untuk memilih nama yang sesuai berdasarkan komentar yang diberikan tadi.

10

klik untuk gambar yang terang dan jelas tanpa gangguan…

Untitled-1

Domometer.com

Silalah cuba nanti ye dan jangan lupa untuk kongsi keputusan yang korang dapat di bahagian komen.

Jom uji sekarang! Open-mouthed smile

fitrijohari

Masih bergelar mahasiswa di kala rakan seperjuangan ramai dah bekerja.Sangat meminati kapal terbang, kereta dan Linux.Tak berhasrat menanam anggur di tepi rumah selepas tamat pengajian.

Latest posts by fitrijohari (see all)

62 thoughts on “Sejauh Mana Kehebatan Nama URL Blog Anda?

  1. nasih

    aku dapat gred D.

    Length
    Nasihsaifullah is a 14 character word. Shorter words make better domain names. At 14 characters nasihsaifullah.com is likely to be an average quality domain name.

    Dictionary Words
    Nasihsaifullah per-se is not a dictionary word but it contains dictionary words. Domain names with dictionary words generally make better domain names than those without.

    Top Level Domain
    .com is always the best. Full score for TLD factor. People are more likely to type nasihsaifullah.com than nasihsaifullah.net or nasihsaifullah.org or nasihsaifullah.info.

    Distinctivity
    Distinctivity is the most important factor of all. The domain name nasihsaifullah.com has a very poor distinctivity factor. nasihsaifullah.com may not be a good domain name. Try something else.

    hmmm….
    nasih´s last [entry] ..Biar Nampak Susah- Jangan Nampak Berlagak

    Reply
      1. nasih

        hahaha.. aku tak kisah pun pasal yang domometer tu cakap. aku letak nama domain ikut nama aku. mana la si komputer tu nak paham. cari dalam kamus pun konpem takdenya. haha

        Reply
  2. RedBoys

    yeay. aku dapat A. ini komennya.

    Length
    Redboys is a 7 character word. Shorter words make better domain names. At 7 characters redboys.info should make a good domain name.

    Dictionary Words
    Redboys is made up of two dictionary words. Depending on factors like overall length and distinctivity, two word domain names are often excellent choices.

    Top Level Domain
    Any other TLD that is not .com is likely to lose users because to most of the people .com is the Internet. Try to get the .com version of the domain name if you can.

    Distinctivity
    Distinctivity is the most important factor of all. The domain name redboys.info has a high distinctivity factor. Users will be able to remember redboys.info without much effort. Good choice for a domain name.
    RedBoys´s last [entry] ..Bicara Contest

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: