Laptop: Terbaik Dan Tersengal 2011

Share if you love this!

ASUS SPEC

Assalamualaikum…

Penggunaan laptop sekarang bukan lagi suatu kehendak malahan dah jadi satu keperluan terutamanya kepada golongan mahasiswa dan juga kepada golongan berkerjaya.  Korang pun sedia maklum akan kepentingannya untuk menyelesaikan tugasan masing-masing.  Tapi masih ramai yang belum mempunyai laptop atau pun masih mencari jenama yang sesuai dengan bajet yang ada.

Untuk entri kali ni saya nak share sikit mengenai ranking jenama laptop terkenal di dunia.  Info ni saya dapat daripada survey yang dijalankan oleh website LaptopMag (semua gambar adalah kredit kat diorang) dan merupakan ranking paling latest untuk tahun 2011.  Antara jenama yang diuji ialah Apple, HP, Acer, Asus, Lenovo dan macam-macam lagi.  Tapi hanya 9 jenama yang termantap sahaja yang tersenarai.

Antara kriteria yang ditetapkan untuk dinilai ialah jumlah review, design, keyboard/touchpad, sapot teknikal (khidmat lepas jualan), software, inovasi dan juga kepuasan pelanggan.  Kalau nak lebih pencerahan pasal kriteria tadi boleh rujuk kat sini.

Yang bestnya komen juga akan dberikan terhadap setiap jenama berdasarkan kriteria tadi.  Jadi memang sangat membantu untuk mereka yang tengah cari laptop baru.  Tapi harus diingat, ranking tadi hanyalah panduan dan tak semestinya betul sebab ranking yang dikeluarkan hanyalah pandangan daripada editor semata-mata.  Lagipun benda ni sangat subjektif dan bergantung pada pandangan masing-masing.  Lain orang lain ragamnya betul tak?  Anggap je la ranking ni hanya sebagai guide untuk korang ok.

Jom usya ranking sekarang!

BestBrandsReportCard

ranking 9 terbaik…

BBReportCard_ASUS_500

ranking laptop untuk ASUS ku sayang…hehe

Kalau korang tengok Apple masih mendahului carta sejak tahun lepas.  Pada saya Apple memang layak sebab diorang ni pandai menggambungkan elemen teknologi dan inovasi dengan fesyen.  So sejuk je mata memandang produk diorang dan akan menangkap pandangan sesiapa sahaja yang melihatnya.  Cuma harga je mahal yang amat.  Lagi satu diorang ni jugak boleh dianggap sebagai trendsetter untuk gajet-gajet canggih.  Maksudnya bila Apple mulakan trend, syarikat pengeluar lain akan mengikut jejak langkahnya.

Macam mana?  Setuju dengan ranking tu?  Harap-harap dapat membantu bakal pengguna laptop baru untuk membuat pilihan.  Korang jugak boleh tinggalkan komen pasal brand yang sedang atau pernah digunakan kat ruangan komen nanti.

p/s:  Macam mana la HP boleh duduk kat nombor 3?  Rasanya ramai yang mengamuk dengan brand HP ni.  Just kidding

fitri johari

Masih bergelar mahasiswa di kala rakan seperjuangan ramai dah bekerja.Sangat meminati kapal terbang, kereta dan Linux.Tak berhasrat menanam anggur di tepi rumah selepas tamat pengajian.
Hubungi melalui email: fitri2251@gmail.com

Latest posts by fitri johari (see all)

60 thoughts on “Laptop: Terbaik Dan Tersengal 2011

  1. Naisophon

    Acer tu dia beli Gateway. Sebab tu rangkin naik. Acer produk dia ayam gak, tapi bila combine dengan Gateway, dah up sikit.

    HP memang bagus. Memang layak no 3. Yang lembab tu mungkin sebab laptop murah. Kalau laptop HP mahal, same je mungkin..

    Reply
    1. fitri

      ouwh..aku ingatkan memang nama die acer gateway…rupanya die beli company tu..

      aku rase hp ade mslh dengan laptop low end die..tapi yang high end tak banyak rungutan yang aku dgr..

      Reply
    1. fitri

      credit to laptopmag…

      i seconded your opinion..i feel that laptopmag should come up with low budget laptop ranking to help students pick the right laptop…

      Reply
  2. Nasih

    yang HP tu, aku pun pelik macam mana boleh dapat nombor 3.. padahal laptop bukan bagus sangat pun.. even laptop HP yang high-end pun takde la bagus sangat.. kalau nak dibandingkan, laptop2 baru sekarang, spesifikasi yg HP sediakan tak semantap yang Acer atau Dell sediakan. kualiti diorang? rasanya takde la seteruk dulu.. rasanya la.. sebab family aku pun dah lama tak beli laptop Acer ni..
    Nasih´s last [entry] ..UTP- ElectrEx 2011

    Reply
    1. fitri

      dulu aku rase brand hp ni la yang pemes dan orang kata tak banyak problem..tapi skang lagi banyak pulak komen negatif yang aku dengar…diorang kena buat sesuatu

      Reply
  3. mihnaz

    masa mula beli laptop tanya kawan mana satu baik….Asus….lagi sorang kawan….asus….lagi sorang bro…asus…hari ni nak pegi beli laptop asusss lah untuk yang tersayang…he2:)

    Reply
    1. fitri

      hahaha…entah la eh..aku tengok kat forum LYN ramai mengamuk dengan hp ni..sume masalah overheat

      ko buat pe ngan laptop ko smpi ada masalah?hehe

      Reply
  4. Along Fina

    Ahaha.. Laptop Fujitsu yang saya guna ni memang tahan lasak. Walaupun beli secondhand dengan harga RM700 je, dah jatuh pun still elok lagi. Padahal dia berat ya amat. sepatutnya kalau jatuh patut berkecai la. tapi tak sangka kuat juga laptop ni… ehehe…

    p/s: Abg fitri, kitorang ada pertandingan kat uitm perlis 9 April nanti. :) Along Fina´s last [entry] ..GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA

    Reply
    1. fitri

      baik-baik…kalau komponen die dah bergoyang akan bawak masalah nanti..

      wow..ok gud luch eh along..nanti gtau dapat nombor bape 8)

      Reply
  5. mcDonat

    actually dalam gambar tu bukan top 9.. tapi top 10.. sebab nombor 4 ada dua.. cube cek balik.. hehe (^^,)

    Reply
  6. iszayrul

    laptop yg paling cikai sekali bagi aku acer dgn hp mmg hampeh….plzz jgn la beli,sebab ramai kwn2 aku da pakai semua lembab…yg paling ok dan boleh beli la..toshiba,asus,lenovo…..mmg baek,kalau apple tu mmg lg baek la tp harganye pon baek gak…..3 laptop ni je la yg ok…

    Reply
  7. ibu yamin

    semalam dah terjumpa kedai mac dgn family, memang canggih laptop mac pro dan akan bertekad untuk membelinya walaupun harganya mahal… itupun my lovely hubby yg sponsor…

    Reply
  8. Eastlynn_fourEver

    kat Ofis guna sy desktop lenova, cdg2 nak beli laptop sbb status sy blajar sambil kerja…so mmg perlu sgt,
    sedikit sebanyak sy dah dpt info tapi bleh tak bagi pendapat apa yg saya kena ambik tahu kalu nk beli..

    Reply
  9. mizat

    nk tnye jename msi ok ke? sbb aku dh beli msi model fx420, intel core i5..harga rm1760 je..aku beli pn sbb member yg syorkn..member aku ckp motherbord msi thn lame..xtahula sbb aku baru pkai..tlg explan skit..

    Reply
    1. fitrijohari Post author

      eh..ok je brand tu..motherboard diorang pun feymes gak..pesaing kepada asus..tak silap aku gamers ramai gak pakai laptop jenama msi..

      kite rasa sangsi sebab brand die je sebenarnya..sebab tak bape feymes kan?

      tapi tak feymes tak semestinya tak bagus..kalau feymes pun tak semestinya bagus

      Reply
  10. jabat

    baru td search utk rangking laptop paling bagus. asus yg teratas. hp dah dok kat last….apasal yg ni lain pula resultnya.
    aku dah pakai acer model paling murah..bajet ciput.dah lebih 4 tahun tanpa masalah.cuma skrg ada mslh wireless connection. ramai yg kata kena format semula…aku x tau.x pernah format pun.

    Reply
    1. fitrijohari Post author

      haha entri ni aku buat pada masa tu.so research yang dibuat juga akan berubah la.tak kan la statik je.pengeluar kena la buat sesuatu bila ranking diorang jatuh..

      tapi bila ranking rendah takdela pulak bermaksud semua laptop brand tu cepat rosak.nasib la kan.tapi lagi rendah failure rate lagi baik sebab akan meningkatkan keyakinan pembeli

      Reply
  11. Lawrence Vision

    Masalah HP adalah motherboard yang teruk, cepat panas, bila korang main games atau guna lama sikit memang kan hancur. Bila claim waranty servis diaorang adalah sangat2 teruk.Diaorang chek ja dah RM100 blum buat apa2 lagi..WTF.Pengelaman saya, Asus adalah labtob terbaik setakat ini dengan motherboardnya yang memang superbeb dan dia sangat tahan lasak. Baru2 ini saya beralih arah kepada Macbook Pro dan saya masih newbie dengannya takelh nak bagi komen lagi hehe
    Lawrence Vision´s last [entry] ..Ada Apa Dengan Sharp Aquos 24 Full HD LED TV?

    Reply
    1. fitrijohari Post author

      hmm yang model saya beli dulu tu bila baca kat forum diorang kata ade problem dari segi design untuk air flow die.so akan cepat panas dan rosak..eh claim warranty bukan free eh?

      setakat ni ok la.lagipun motherboard asus antara yang terbaik

      Reply
  12. wan hanisah

    Assalamualaikum… nk mntak pandangan sket neh… nak beli laptop untuk kerja2 student dan at the same time boleh maen games2 cam plants vs zombies, KOF (penggunaan keyboard yg agk ekstrem jgkla) tnpa msalah yg ketara… bajet dalam Rm2000..ade jgk ushar2.. rmai yg ckp asus pling baek klau nak gaming experience yg best… tpi msih dlm dilema nk bli model asus yg mane satu.. ataupun ada cdangan jnis2 laptop yg laen ke? mintak tolong sgat2… perhatian dan jawapan segera amat dihargai.. 10-Q..

    Reply
    1. fitrijohari Post author

      assalamualaikum..mintak maaf lambat reply komen awak ni.huhu.agak sibuk sket sebelum ni..Dah beli laptop dah ke?

      hmm..boleh bagi tak model mana yang awak usya tu so boleh saya tolong tengok tengokkan.Dalam masa yang sama saya try carik model alternatif.Alhamdulillah setakat ni Asus yang saya guna ni ok lagi. Saya akan cuba bagi feedback secepat mungkin :)

      Reply
      1. wan hanisah

        w’salam.. emm… stakat ni yg rsenye pling menambat hati asus lah.. sy ade tgk model mcm asus A43SD (multicolour), A43TA, K34U.. tpi msih lg pening nk wat final decision… adoii.. -_-“

        Reply
        1. fitrijohari Post author

          ok skang saya tengah tengok model-model tu..cuma K43U saya buang dari list sebab performance die dari segi spec agak rendah..cuma A43SD tu kan nak yang model i3 ke i5? sebab A43SD ada untuk dua-dua jenis processor tu

          Reply
  13. the tempo of life

    kawan2 saya ramai kata asus laptop paling bagus dan affordable.. sy nak masuk U , dan saya perlukan laptop… tapi, sy tak reti nak tgk review tu…. ramai kata i7 bagus.. tapi, sy sendiri pun tak tahu ape ke mende i7 tuh.. pastu, processor ape tah diorang cakap.. mana la saya faham apa mende tu semua.. boleh explain tak please ????

    Reply
    1. fitrijohari Post author

      hmm..panjang lebar jugak kalau nak terangkan perbezaan antara i3 i5 dengan i7..the best memang i7 sebab processor ada 4 teras..tapi pada saya kalau setakat kegunaan biasa i3 atau i5 dah memadai..i7 biasanya untuk yang suka men game..

      awak nak guna laptop untuk tujuan apa eh?setakat buat keje je ke atau main game ke atau cemana eh?

      Reply
  14. YatNaim

    salam. nk mnyampuk skit leh?… aku ni x de amik tau sgt ttang lates laptop ni.. tp bile aku start nk bli laptop, aku tgk ramai yg gune TOSHIBA..aku pn bli la yang harge RM1,299.00… tp aku bli netbook la… tgk kapasiti die mcm kureng mmuaskan walaupn tahan lasak.. last2 aku tanye mmber aku yg pakar pc, die kte gune ASUS.. ble aku tanye JIWANG, dorang kte ASUS terbaeeekkk.. jd mmang aku btukar kpada ASUS la skang ni.. aku tgk mmang tahan lasak power ranges la… cume grafik AMD je… x NVIDIA lg… jap.. nk tanye skit, ape beza grafik AMD ngan NVIDIA?? aku tgk mcm same je….. :oups:

    Reply
    1. fitrijohari Post author

      pada aku dua2 memang top performer untuk grafik kad.so kalau ko amek yang memana pun ok je.lain la kalau ko ni jenis yang cerewet sangat pasal grafik ni terutamanya gamers..kalau setakat men game biase dua-dua pun ok je

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: