Awas Muslimah! Gambar Kamu Di Facebook Dalam Bahaya!

Share if you love this!

New Microsoft Office PowerPoint Presentation

Macam keras bunyi tajuknya menyatakan amaran kepada akhawat muslimah sekalian.  Tapi apalah sangat jika amaran tersebut dapat menyelamatkan kita sahabat seagama daripada menjadi bahan sasaran fitnah di kemudian hari walaupun bukan kita merelakannya dengan sengaja.

Facebook semakin galak dieksploitasi oleh makhluk sengal tak bertanggungjawab.  Daripada kisah maklumat Facebook yang bocor ke tangan CIA dan FBI hinggalah kes pembunuhan gara-gara maklumat yang terlebih dedah oleh tuan punya profile FB.  Bahaya sungguh.  Rasanya makin lama guna FB makin banyak yang didedah samada sengaja atau tidak.  Paling tidak pun gambar yang terupdate saban minggu dan kali ini isu gambarlah yang nak dikongsikan.

Saya baca benda ni di wall saudara Perindu Syurgawi dan rasa bertanggungjawab untuk dikongsikan dengan readers myfitri semua terutamanya yang bergelar wanita @ muslimah @ puteri-puteri negara.  Apa yang mengejutkan sasaran utamanya ialah muslimah yang bertudung! Kenapa ya?  Kerana nak mamburukkan muslimah kita yang sedaya-upaya menjaga imej islamik mereka.  Kalaupun orang tahu itu adalah imej tipu tapi secara tak langsung mereka berjaya mewujudkan imej kotor dalam minda kita.

Dalam kelincahan tangan memandu mouse untuk mengupload gambar ke profile masing-masing, pernahkah korang terfikir yang gambar tu terdedah kepada tangan-tangan kaki porno di luar sana?  Kalau sekadar dilihat-lihat je takpe.  Tapi kalau dah ‘dibogelkan’ dengan kecanggihan teknologi bernama super impose nak buat macam mana tu?  Takkan nak perambat si tukang pengedit gambar.  Mana nak carik si anonymous di alam maya yang takde sempadan ni.

Macam mana diorang buat?

Super Impose!  Sumber gambar paling senang nak dapat apalagi kalau bukan FB.  Tempat orang paling suka letak gambar peribadi.  Gambar wanita bertudung tadi akan dipotong (biasanya pada bahagian garisan tudung) dan akan dicantumkan dengan gambar bogel yang dirasakan sesuai.  Ada yang lagi teruk gambar tadi akan di’animate’kan (dalam format GIF) dan diletakkan di website lucah untuk tatapan pengunjung.  Memang gambar asal adalah kaku tapi kalau dah dibuat bergerak faham-faham sendirilah.

Teknik kedua ialah body scanning macam guna X-ray tu.  Bukan imigresen kat airport je boleh buat.  Diorang pun boleh!  Macam tak masuk akal pun ada bila gambar pun boleh buat body scanning.  Tapi itulah kenyataannya.  Siap boleh dipadankan lagi walaupun saiz tubuh yang berlainan dengan mengolahnya menggunakan teknologi 3D.  Bijak tak bertempat betul mamat-mamat bangang ni.

Takut? Habis apa nak buat ni?!

6228-000629 button paling ideal untuk kes ini…

Takut sahaja tak memadai.  Tapi harus diiring dengan langkah berjaga-jaga yang mesti korang ambil. Delete je semua habis cerita.  Tak payah nak Lock sebab belum tentu langkah tu selamat.  Berwaspada lagi penting daripada perasaan sayang nak buang gambar tu.  Biar susah sedikit daripada menjadi mangsa eksploitasi.  Lepas Delete, ganti dengan gambar kartun.  Biar diorang scan puas-puas.hehe

Kalau takut tapi gambar masih tersergam indah kat FB tu nak buat ape kan?  Memang gambar berlambak.  Tapi tak mustahil jika gambar korang sendiri yang bakal ‘disuntingnya’ nanti buat bahan eksperimen tak bertamadun tu.

Buat yang membaca ayuh sebar luaskan mesej ini kepada keluarga masing-masing dan kawan-kawan muslimah kita yang lain.  Tujuannya hanya satu, demi menjaga maruah sahabat muslimah kita dan memelihara kesucian deenul Islam yang amat kita cintai ini.

Apa tunggu lagi.  Sila delete sepantas mungkin!

Nak baca lagi sila ke sini:

ibnuirfadzil

serikandiumar93

fitri johari

Masih bergelar mahasiswa di kala rakan seperjuangan ramai dah bekerja.Sangat meminati kapal terbang, kereta dan Linux.Tak berhasrat menanam anggur di tepi rumah selepas tamat pengajian.
Hubungi melalui email: fitri2251@gmail.com

Latest posts by fitri johari (see all)

29 thoughts on “Awas Muslimah! Gambar Kamu Di Facebook Dalam Bahaya!

    1. Azmil

      Memanglah bahaya berFB. Saban hari kita rasa macam bestnya, ada aje topik dan gambar trkini nak diupload ke FB masing2 sehingga tak ingat boleh mengundang bahaya kepada diri sendiri. Saya berharap semua kengkawan semua jgnlah semua perkara kita letak kat FB tu, sbb hall dalam rumah sendiri nak dipaparkan kat umum, tu kan bahaya dan menunjuk keaiban diri sendiri. BerFB secara berhemah dan berpada-pada.
      Azmil´s last [entry] ..Great support from Prime Minister to Harimau Malaya

      Reply
  1. fitrijohari Post author

    bgus…hehe…takut kalo ade kang ketagihan lak….MFB ade mslh disabotaj servernye oleh Fb….cbe g website tu blk…pas2 tgk..diorg tutup sementara..tp adela beberapa pesanan yg elok dibaca dulu…rasenye xde bukti lg tu yahudi nye…mayb kabar angin utk memburukkan team MFb…

    btol..jgn trus percaya..tp selidik dulu…
    fitrijohari´s last [entry] ..Aku Terima Nikahnya: Aksara Pencorak Hidupku…

    Reply
      1. fitrijohari Post author

        pembangunan yang berat sebelah sangat membimbangkan…fizikalnya utuh tapi moral dan rohaninya rapuh…

        saya tengah cuba edit theme sedia ada..hehe..xabes edit lagi..asik tak jadi je dari tadi..

        nak bagi mesra mata sikit…sblm ni golap je :p

        Reply
  2. imahumaira

    tq 4 ur info..sy pun xperasan laman fb ni blh dieksploitasi oleh individu yg tidak bertanggungjawab. amat perlu sekali isu ini digembar gemburkan kerana kadang2 dalam keghairahan pengguna fb wanita termasuk saya sendiri mengupdatekan pic masing2 membuatkan kami alpa tentang kesannya pada masa hadapan.. begitu juga dengan laman2 lain spt myspace, friendster, flixter dan lain2 yang tidak segah fb yang kini semakin meningkat penggunaannya.. peringatan ini perlu di uar2kan dari semasa ke semasa kerana menjadi adat manusia itu mudah lupa.bila terhantuk baru nak tergadah. saya juga alpa..namun tetap cuba untuk mengelak dr membuat ksilapan yang bakal memalukan diri sendiri pada masa hadapan.. insyaAllah..

    Reply
    1. fitrijohari Post author

      kat alam siber ni ruang utk eksploitasi terlalu luas…kalo xpndi takut kena eksploitasi…

      yup..sebab tu sy rase bertanggungjawab utk menyebarkannya walaupun mungkin dah beribu blogger yg dah sampaikan msg ni…

      guna xde masalah…cume dlm profil tu letak ape yg perlu je utk kwn2 knal kite…xperlu lebih..elakkan letak gamba..takut ade sesuatu yg buruk mungkin boleh berlaku kat gambar awak tu…

      time kasih singgah!
      dtg lagi~
      fitrijohari´s last [entry] ..Logo Haram- Perlu Ke

      Reply
  3. Pingback: Dosa Facebook | myfitri

  4. Pingback: Facebook Atau Facecrook? | myfitri

    1. fitrijohari Post author

      gamba dalam fb ke ape?boleh mintak jasa baik kawan untuk remove..berusaha semampu mungkin. Allah tak marah jika di luar kemampuan kita..lagi pun usaha yang dilihat olehNya bukannya matlamat akhir

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: