Category Archives: Windows Phone 7

Buat Custom Ringtone Dengan Lebih Mudah Untuk #WP7

Assalamualaikum.

Seperti yang sedia maklum antara kelemahan OS smartfon Windows Phone 7 (WP7) adalah kurangnnya kemesraan OS tersebut terhadap pengguna antaranya untuk menggunakan fungsi custom ringtone (ringtone korang sendiri samada lagu dan sebagainya).  Kalau nak diikutkan fungsi ini telah disertakan sekali dalam Mango update yang telah dilepaskan beberapa bulan sebelum ini.  Kalau kat OS lain macam Android benda ni kira benda basic je kot.

Continue reading

Tutorial Guna Custom Ringtone Dalam Windows Phone 7

Assalamualaikum…

Alhamdulillah..semangat menulis datang semula lepas hilang berminggu-minggu.  Dulu update tiap hari.  Kemudian berubah kepada seminggu sekali dan kadang-kadang menjadi sebulan sekali seiring dengan tahap kemalasan dan kesibukan diri sendiri.  Haha.  Walaupun dah jarang berupdate tapi masih ada yang sudi membaca dan diharapkan korang dapat manfaat di atas apa yang saya tulis ok!

Apa yang saya nak share hari ni adalah berkaitan dengan Windows Phone 7.  Untuk lebih spesifik ia adalah berkaitan dengan feature custom ringtone.  Sebelum Mango Update dilepaskan oleh pihak Microsoft, mereka tak membenarkan kita menggunakan ringtone yang lagu yang kita suka.  Maksudnya boleh pakai ringtone yang diberi dalam fon sahaja dan yang pasti semuanya membosankan.  Serius bosan.  Dah la tak sedap lepas tu bunyi dia slow.  Tak macam Android yang membenarkan penggunanya untuk menetapkan lagu kegemaran mereka sebagai ringtone.

Continue reading

Cara Force Update ke Windows Phone 7.5 aka Mango

Assalamualaikum…

Dalam entri lepas saya dah kongsikan pelepasan Windows Phone 7.5 update codename Mango oleh pihak Microsoft kepada semua pengguna WP7.  Malangnya proses update ini berlaku secara berperingkat dan tak semua boleh update smartfon diorang dalam masa yang sama.  Hanya 10% pengguna sahaja yang boleh update untuk beberapa hari pertama dan jumlah tersebut akan bertambah (juga secara berperingkat) hingga 100% pada penghujung bulan ni.  Lama jugak la nak tunggu sampai sebulan.  Alasan Microsoft adalah nak elakkan kesesakan pada server dan juga masalah teknikal lain pada satu-satu masa.

Continue reading

Windows Phone 7 Mango Sedia Untuk Dirembat!

Assalamualaikum…

Windows-Phone-7-Mango

Sebelum mula nak ucapkan Alhamdulillah terlebih dahulu.  Syukur sangat bila Microsoft mengumumkan diorang dah mula release firmware major update dengan codename Mango bermula 27 September yang lepas kepada semua pengguna yang memilih OS Windows Phone 7 pada smartphone masing-masing dan saya juga dalah salah seorang daripada penggunanya.  Update ini dilepaskan secara berperingkat so kena sabar sikit sebelum semua boleh mendapatkannya.  Saya pun tak boleh nak update lagi buat masa ni.

Continue reading