Category Archives: Review

[Bukak Kotak] Transcend StoreJet 25M3 500GB

Dah lama rasanya tak buat sesi bukak kotak (unboxing) ni.  Maklumlah takde benda atau pun gajet yang nak dibeli sesuka hati melainkan bila benda tu dah rosak atau pun kena beli disebabkan untuk memenuhi keperluan hidup sehari-hari.  Tak silap yang terakhir adalah laptop Asus A42JY yang sedang saya gunakan ketika ini.  Untuk kali ini, gajet yang dibukakan kotaknya adalah external hard drive Transcend StoreJet 25M3 500GB.

Continue reading

Sebulan Bersama UMobile

u-mobile-new-broadband-plan

Alhamdulillah.  Semalam genap sebulan penghijrahan saya daripada menggunakan perkhidmatan Maxis kepada UMobile.  Macam kat post sebelum ni saya dah bagitau tujuan utama nak beralih angin adalah untuk menggunakan pelan data yang boleh dikatakan termurah jika nak dibandingkan dengan syarikat telekomunikasi yang lain.  Kalau nak tau lebih detail pasal pelan Unlimited Mobile Internet tu boleh rujuk kat sini.

Untuk pengetahuan saya masih mengekalkan nombor Maxis yang saya gunakan sebelum ini.

So, post kali ni adalah pandangan ringkas pasal perkhidmatan UMobile dan juga pelan Unlimited Mobile Internet yang ditawarkan.  Jangan expect ianya lengkap sebab baru je sebulan saya menggunakannya.  Cuma apa yang akan saya kongsikan nanti adalah pandangan peribadi setakat yang saya guna dan ‘user experience’ mungkin tak sama untuk setiap individu.  Tapi kalau korang tengah atau pun pernah guna UMobile, anda sangatlah dialu-alukan untuk share pengalaman masing-masing kat bahagian komen okay.

Jom teruskan membaca.

Continue reading

Bedah Buku: Formula Solat Sempurna

Assalamualaikum…Selamat hari Sabtu!

Hari ni nak cite pasal buku.  Lame dah tak buat review buku walaupun ade beberapa yang dah habis dibaca.  Last review tak silap buku Aku Terima Nikahnya karya Ustaz Hasrizal.  Boleh usya pasal bukunya kat hyperlink tadi ok dan semalam buku tu baru je abes baca untuk kali yang ketiga.  Tak tau la kenapa best sangat.  Apa yang penting, mesejnya bukan setakat hal sebelum dan selepas akad nikah je tapi jugak mengajar pasal kehidupan.  Sekuel Aku TerimaNikahnya iaitu Bercinta Sampai ke Syurga dan Murabbi Cinta juga ada dalam simpanan.

Continue reading

Review Laptop Asus A42JY-VX195V

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, akhirnya ada  jugak masa nak buat review laptop Asus ni.  Sampai ada orang tanya dah mana pergi reviewnya selepas hampir 3 bulan laptop tersebut digunakan.  Mintak maaf kalau review ni tak berapa lengkap atau tak seperti yang pembaca harapkan.  Cuba nak buat sesimple yang mungkin.  Tanpa membuang masa jom usya sekarang.

Laptop yang digunakan sekarang ialah Asus A42JY-VX195V dan model tersebut menggantikan laptop Compaq saya yang dah rosak motherboardnya.  Nak ganti motherboard adalah sangat tak berbaloi.  Jadi, eloklah beli baru.  Laptop ni dibeli kat Lowyat sama macam laptop sebelum ni.  Kebetulan ade kat KL masa tu.  So, balun je la…

Continue reading

Review: Setahun Bersama Onebytes Hosting!

Untitled-1

Assalamualaikum!

Alhamdulillah final exam dah habis dan dengan ini bermulalah cuti semester yang panjang sampai bulan September dengan rasminya.  Pasal final exam takde ape nak komen sebab semuanya memang susah.  Hanya tawakal sajalah skang ni moga diberikan result yang baik nanti.  Mood ketika ini masih macam lagu Langkah Tercipta- UNIC.  Nak tenangkan diri dulu lepas frust menjawab peperiksaan yang susah tahap gaban. Continue reading

[Review]: Kenapa Saya Suka Google Chrome?

image

Google Chrome merupakan salah satu daripada puluhan lagi web browser yang menghiasi ruang maya ini.  Kalau takde web browser macam mana lah manusia nak guna Facebook, guna internet atau berblogging kan.  Ketika ini populariti Chrome masih belum mampu untuk menyaingi Mozilla Firefox yang menjadi kegemaran dan dijadikan alternatif kepada Internet Explorer yang semakin mereput oleh sebahagian besar pengguna internet masa kini.

Untuk entri kali ini saya ingin berkongsi dengan korang semua sebab apa saya meminati Chrome berbanding yang lain.  Tapi ade jugak la benda yang tak berkenan di hati pasal browser Chrome ni dan akan dihighlight pada penghujung entri nanti.  Jom kita usya satu-satu.

Continue reading

Gapaian Bintang Dr SMS…Nothing Imposibble!

soyuz-tma-11_2

Masih ingat lagi Dr SMS?  Bukan Raja SMS bernama Mawi yang pernah popular bila masuk AF yang tak pernah nak berfaedah sedikit masa dulu.  Tapi Dr Sheikh Muszaphar Shukor.  Rakyat Malaysia yang mengharumkan nama negara apabila menjadi angkasawan pertama Malaysia yang berjaya menjejakkan kaki ke International Space Station (ISS).

Continue reading