Category Archives: Isu Semasa / Berita

Khabar Angin PRU Bertiup Lagi?

Khabar angin pasal pilihanraya umum ke-13 bertiup lagi…

Perdana Menteri dikatakan akan mengadap SPB Yang Dipertuan Agong pada 22 Januari ini untuk memohon perkenan pembubaran parlimen bagi memberi laluan kepada PRU ke-13.

Continue reading

Liputan U Mobile Dah Makin Luas!

Sebelum ni saya ada buat post mengenai U Mobile dan juga review ringkas sepanjang menggunakan perkhidmatan prabayar diorang.  Antara komen yang ada ialah  liputan yang tak bape atau nak best atau pun selalu takde line terutamanya di kawasan luar bandar dan juga liputan 3G yang tak bape nak luas.  Rasanya kebimbangan korang tu akan berakhir lepas ni.

Continue reading

Ini Caranya Gajet Anda Dicuri Di Dalam LRT!

Well, gajet seperti tablet dan telefon pintar dah menjadi trend gaya hidup masa kini.  Pergi mana-mana memang tak akan lupa membawanya dan kadang-kadang menjadi peneman setia terutamanya ketika menggunakan pengangkutan awam.  Apa salahnya main game, layan cerita atau pun surf internet dulu kan sementara nak sampai ke destinasi.

Malangnya ada jugak mata yang memerhati sambil menunggu masa untuk merampas segala gajet yang ada di tangan untuk dibawa pergi seperti dalam video di bawah ini.  Baek je dia punya timing.

Continue reading

Bajet 2013: Pemberian RM 200 Rebet Smartfon.Wajar ke?

Hari ni genap sepuluh hari pembentangan Bajet 2013 yang telah dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan seperti biasa bajet yang telah dibentangkan pasti ada maklumbalas yang positif mahupun negatif daripada segenap lapisan masyarakat dan ruang sentiasa terbuka untuk kritikan mahupun cadangan.

Tapi nak puji janganlah melambung sangat sampai dah masuk tahap mengampu.  Pada masa yang sama jangan asik nak bangkang je apa yang orang cakap kalau diri sendiri tak cuba untuk memberikan kritikan konstruktif terhadap sesuatu isu mahupun polisi. Continue reading

Global March To Jerusalem di Stadium Malawati Shah Alam..Esok!

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Nak promote sket pasal event terbaru yang berkaitan dengan nasib saudara kita nun jauh di Gaza.  Solidariti yang tak pernah putus daripada mereka yang sentiasa peduli tentang apa yang berlaku di sana.

Continue reading

Patut Sokong Atau Bantah Lynas?

Beberapa hari kebelakangan ni pak cik Google digunakan sebaik-baiknya.  Sibuk nak baca dan fahamkan mengenai isu tempatan yang sudah menjadi isu nasional dan semakin meletup kebelakangan ini.   Apa lagi kalau bukan isu kilang pemperosesan nadir bumi (rare earth) Lynas yang memang bikin panas.

Kilang ni terletak di Gebeng negeri Pahang dan merupakan projek kedua seumpamanya selepas Asean Rare Earth (ARE) di Bukit Merah, Perak pada awal 90-an dahulu.  Untuk pengetahuan projek ARE telah pun gagal selepas dibantah keras penduduk tempatan pada waktu itu dan memaksa kilang tersebut untuk ditutup.  Penduduk setempat mendakwa berlakunya pencemaran radiasi di sekitar kawasan kilang hingga memberikan implikasi kesihatan kat diorang.  Antaranya penyakit leukemia dan juga kecacatan pada bayi yang dilahirkan.  Walaupun kilang ni dah lama ditutup tapi operasi pembersihan sisa-sisanya dikatakan masih lagi dilaksanakan oleh syarikat Mitsubishi Chemical.

Continue reading