Suggestkan Aku Laptop Yang Mana Satu!

Share if you love this!

Salam semua readers!

Terima kasih banyak kerana masih lagi terus menerjah blog ini walaupun dah berhari-hari tak berupdate.  Komen yang ditinggalkan untuk setiap entri amatlah saya hargai dan Alhamdulillah target untuk dapat 30 ++ komen untuk setiap entri yang saya letakkan sebelum ini telah mencapai sasaran dan masih  konsisten.  Minta maaf tak dapat nak menerjah semula blog korang semua buat masa ni.  Bukan sebab sibuk sangat ye.  Tapi sokongan semua memang menaikkan lagi semangat nak berblogging dan share apa yang patut.

Sibuk masa naik semester kira perkara biasa la.  Masih sempat nak update walaupun tak sekerap cuti semester dulu.  Cuma masalahnya sekarang laptop HP Compaq V3000 yang saya gunakan selama 3 tahun tu dah rosak dan takde ruang untuk dibaiki lagi.  2 kali masuk ICU pun tak baik-baik jugak demamnya.  Baru je install software CATIA tak sampai seminggu dah buat hal pulak.

HP Compaq V3000/3614AU

Abang Dokter Komputer tu kata chipset pada motherboard dah rosak teruk.  Nak betulkan boleh tak berbaloi sebab takde jaminan yang chipset tu boleh digunakan semula  selepas dibaiki dan kemungkinan besar akan effect pulak benda lain yang ada atas motherboard tu bila chipset nak dibetulkan nanti.  Last-last memang dah tak boleh ‘ON’ sambil keluar lampu kale biru yang cun tu dah.

Sebelum motherboard ni rosak, speaker, wifi dengan DVD writer dah mula buat hal terlebih dahulu.  Kejap ada kejap takde macam biskut marie.  Bateri apatah lagi.  Tahan 5 minit je sebelum blackout sendiri.

Lepas mengoogle, rupanya model V3000 ni memang banyak masalah terutama daripada aspek rekabentuk dan sistem penyejukannya.  Punyalah susah nak bukak walaupun setakat nak bersihkan kipas.  Kena bukak semua sampai togel (tinggalkan cover plastik sahaja) lepas tu  baru boleh jumpa kipas penyejuk.  Tak user-firendly kan?  Sengaja tak nak bagi orang bukak sendiri agaknya.  Semua dia nak suruh hantar kedai.

Rekabentuk sistem penyejukannya tak berapa bagus sebab haba yang terkumpul pada motherboard tak dapat dibebaskan dengan efisien. Kena pakai cooler pad baru ok sket.  Bila dah terlalu panas akan efek pulak pada hardware dan menyebabkannya cepat rosak.   Nasib baik tak meletup atas riba. Lagipun mungkin laptop sekarang hanya mampu bertahan setakat tiga empat tahun je kot sebelum nak expired.

Benda dah nak jadi.  Redha jela walaupun terpaksa keluar duit untuk beli yang baru.  Tak tau nak beli bila sebab duit simpanan yang ada pun cukup untuk tampung kos  sara hidup kat Shah Alam ni je.  Maklumlah tak dapat PTPTN. Dapat biasiswa FAMA pun jadilah.  Janji boleh hidup sampai habis ijazah nanti.  Rezeki Allah kan ada di mana-mana betul tak?  Manalah tahu ada orang nak bagi laptop free kat tepi jalan sebelah Lowyat tu.  hehe..

Apa pun terima kasih duhai laptop yang banyak berjasa.  Rosak juga kau akhirnya.  Beratus assignment, kertas kerja program dengan posting blog berjaya disiapkan atas badan kau ni.  Tak masuk lagi beratus filem, youtube, record show nasyid dengan series yang kau ‘show-off’ kat LCD hitam berkilat kau tu.  Memang produktiflah dan antara penyumbang kejayaan terutamanya masa Diploma dulu.  Dah sampai masanya kau masuk muzium.

Sebelum celoteh berakhir, nak mintak tolong sikit boleh tak?  Terutamanya kepada mereka yang memang bijak bestari pasal komputer ni.  Tolong suggestkan brand apa yang best (kalau boleh siap model sekali.  Senang nak refer kat google).  Bajet RM2000 ke bawah dan kalau boleh nak yang ada kemampuan grafik sederhana.  Sebab senang sikit nak run software AutoCad atau CATIA nanti.  Nak usya je dulu

Syukran Jaziilan atas cadangan!  Korang memang best!

p/s:  AMD dan Intel..mana lebih baik?  Betul ke cip AMD lebih cepat panas atau ada masalah overheating? :-|

[polldaddy poll=”4441697″]

fitri johari

Masih bergelar mahasiswa di kala rakan seperjuangan ramai dah bekerja.Sangat meminati kapal terbang, kereta dan Linux.Tak berhasrat menanam anggur di tepi rumah selepas tamat pengajian.
Hubungi melalui email: fitri2251@gmail.com

Latest posts by fitri johari (see all)

86 thoughts on “Suggestkan Aku Laptop Yang Mana Satu!

    1. fitri

      acer menang sebab murah walaupun spek sama ngan lenovo/asus..aku pun taktau la..risau dengan kualiti die..takut sama macam compaq.

      rasa macam nak try asus lak..jarang aku jumpa orang pakai asus.. takde duit dow nak angkat apple..haha

      aku cadang nak amek i5..lama sket tahan sebelum hardware outdated..
      fitri´s last [entry] ..Suggestkan Aku Laptop Yang Mana Satu!

      Reply
        1. fitri

          aku ade bace pasal comparison acer timeline x dengan asus dari segi ujian kepanasan..asus kurang sket panas..tapi tengok juga lak guna cpu ngan gpu ape..

          still acceptable temperture for both

          Reply
  1. LoveLy Day

    o hai,, compaq problem dia memang macam tue, biasenye sy jumpe kebanyakkannya berkaitan skrin dan jugak motherboard. Kalau screen tu biasenye model CQ40 tu la,, Tapi, kalau nak beli jugak compaq jgn beli yg AMD,, ntah.. banyak jumpe yg AMD punye model banyak rosak.Tapi, buat masa ni.. Hp,compaq better tolak tepi.. Toshiba atau Asus kot,, kalau rase nk lagi bagus better pilih Apple la.

    n now i’m using Acer,, dah quite lama around 4 to 5 years dah notebook ni beroperasi,, Alhamdulillah stakat ni takde masalah yang berat2 dan dulu pernah skali tukar cooler fan.,, just skrng ni problem dengan casing yang dekat LCD screen tu,,

    :)

    Reply
    1. fitri

      saya setuju..setakat ni member yang pakai intel ok pulak..kurg2 lagi tahan lama la..apple saya takde bajet untuk apple walaupun minat gila dengan brand tu,,huhu

      target asus atau acer la..tapi rasa macam nak pakai asus sebab tak ramai lagi yang pakai..ok tak agak2 berbanding dengan acer?

      laptop acer tahan lama saya jumpa yang model cover die kaler kelabu tu..ada 4 5 tahun gak orang pakai..

      thkz for the words!
      fitri´s last [entry] ..Suggestkan Aku Laptop Yang Mana Satu!

      Reply
      1. LoveLy Day

        ooo.. AMD memang macam tue,, lg satu selalu mainboard die problem jugak.. kalau repair mainboard pun sekejap saje bertahan.. dan akan jd problem sama balik.

        Aa.. Asus bagus jugak la,, jarang ade jumpe masalah setakat nie,, Ade survey pernah buat mengenai jenama notebook yang bermasalah ikut ranking,, memang Asus yang paling kurang masalah dan kemudian diikuti Apple la tak silap nye. Lagi satu design notebook Asus boleh tahan jugak,, teehee :D

        Aaa.. saya pakai yang model cover dia kaler kelabu,, Memang ramai pakai Acer sebab spec die tinggi pastu harga dia agak rendah, Tapi,, biasenye kalau notebook nie die macam ikut luck jugak la,, kalau dapat yg ok,, maknanya berutung la,, sbb benda2 nie semua barang elektronik kan..Tak boleh nak predict..

        welcome :D

        Reply
        1. fitri

          da bace beberapa thread forum..v3000 antara kesilapan besar yg compaq hp pnah buat..byk masalah pastu paling kuat 2 tahun lebih je tahan sebab overheating..

          asus sleek tapi nampak agak tebal berbanding acer…tp rupa tak jadi masalah pada saya..

          dalam list ada asus ngan acer jadi pilihan..tengah survey harga dulu
          fitri´s last [entry] ..Suggestkan Aku Laptop Yang Mana Satu!

          Reply
          1. LoveLy Day

            ooo.. sepaptutnye compaq tarik balik kan model nie awal-awal bila dia dah dapat tahu problem mengenai model nie.. maknenye model nie banyak bermasalah dengan cooling system,, oh,,

            yep,, mmg agak tebal,, dan acer punye model mmg nipis dan rasenye ringan jugak lah dan cover dia anti-calar sekali,, dan sekarang model acer pun dah ok dah rasenye tak berape ade banyak masalah,,,

            Time nak beli nanti pastikan ambik extended warranty sebab penting,, pastu tanye sekalilah dia cover parts mane skali,,tapi saya tak tahulah kalau asus ade extended warranty atau tidak,, tp,, acer sy boleh confirm yang extended warranty tu memang ade,

            selamat membuat pilihan yang terbaik! :)

    1. fitri

      nak guna i3@i5 lak…huhu..blom ada pengalaman lagi guna laptop intel…v3000 model yang menjatuhkan reputasi hp…

      macam pnah dengar je ayat tu..hahaha

      minat gak ngan epal..tapi buat masa ni tak mampu lagi nak angkat epal..ley simpan duit bbulan tu.. :p

      insyaAllah try usya ASUS atau acer timeline x
      fitri´s last [entry] ..Suggestkan Aku Laptop Yang Mana Satu!

      Reply
  2. 5zal

    klu sy baek bro bli brand ASUS terbukti motherboad no 1,dan mempunyai kelas nye tersendri,stakat ni sy pkai A42J on 3mggu x off ok lg tp pastikn cooler fan ader n kipas kcik kt sebelah plg koman,klu econd lg bgus konfom x pnas, jd klu anggran 2k tu ader tp kne search
    cume nk gtaw klu tmbh sket RM2.5 k da dpt same cam sy nye A42J dlu sy bli RM3.5 tp skrg dier da trun n spek dier po kurg sket tp still power lg

    Reply
  3. husna

    akir nye..terkorban juga laptop kamu di medan perang…haha…laptop ak pn dh mula symptom sengal2 ubi nie…yg dlu ak cite slalu padam tue stu hal…msuk hospital xyah ckp…dh bpe kali kne format…psl intel and AMD..better pkai intel kot..sbb mmbr2 ak kbykkn yg pkai AMD….byk problem…..actually jangka masa laptop nie mmg 4 or 5 thun je…so xpelik la klau laptop kt akn wat hal lps jngka hayat tue…klau spe ley mgjangkaui masa tue..mmmg org yg cermat la jaga laptop….hope laptop ak masih dpt berthn….. :-|

    Reply
    1. fitri

      aku nak pakai yang intel pulak..macam best je core i5 ni..hehehe

      model yang kita pakai skang memang model bermasalah..ade bende yang tak betul orang kedai tu cakap..diorang pun rugi sebab feedback customer tak bagus..

      aku pakai software berat2 untuk kos aku ni..mane la ley nak cermat..hahaha

      insyaAllah..kalau dah rosak nanti kena beli baru jugak :) fitri´s last [entry] ..Suggestkan Aku Laptop Yang Mana Satu!

      Reply
      1. husna

        klau nk pkai software berat2 laptop kne beli yg mntap skit la..harge pn msti mantap kn….cm adik ak…dak cs…pi beli laptop yg lbh kurg ak…processor plak AMD….dh jdi arwah dh laptop die….ayat last tue cm doakn nk beli yg baru je… ;)

        Reply
  4. Pingback: Blog myfitri [Dot] Com Di Page Rank 2! | myfitri

  5. Fitrihadi

    aku guna compaq Presario V2641.. version V2000 memang tahan ar.. aku bli tahun 2006..dah 5 tahun still boleh guna cuma skrg ni screen dah menguning..tu je yg slack.. yang lain ok lagi..

    apa pun kalau nak laptop terbaik, baik ambik macbook.. tapi kalau nak murah dan tahan, better ambik laptop hp atau compaq.. selamat menyopping laptop :) Fitrihadi´s last [entry] ..Rahsia Kenapa Remaja Melakukan Seks Dalam Tandas

    Reply
  6. Pingback: laptop baru asus | myfitri

    1. hafizcare

      yeke?lptp aq ok ja..masih brkilat..cuma klau time nk swtch on uh lambat sgt..tpi lpas da swtch on da xda msalah

      Reply
  7. abu

    aku nyer laptop samer macam hang nyer sebijik . ak beli dalam tahun 2007 . sampai sekarang xde masalah pape. selalu giler maen game 2 kali jatuh samapi pecah casing jer (itu pon retak sket jer).

    Reply
  8. abu

    ak nk add sket.. klau nk counter heat problem utk compact v3000 nie sng jer , gne cooler RM10 yg bese2 nyer (satu fan nyer) pas2 terbalikkn kasi lebih byk space kt bwh. klau wat camnie maen game 100jam xde prob.. tips ak jage laptop sng jer … jgn manjekn sgt nnt ngade2..TQ

    Reply
  9. muj

    Salam ukhuwwah.maaf menyampuk..sye skrg tgh nk survey lap top, jumpa lak web nih..so, nk tny la skit…korg sume mest byk pnglman bab2 lap top ni.. lau ambik dell i7 yg terbaru ni ok x??

    Reply
  10. cucimata

    Slm kwn2…. sy suggest ambek ASUS… sbb aku bru beli Asus N43S.. peerrrrrrhhh…. terbaik…. sound dia mmg aku xtahan…. Aku dah beli asus kt akak aku dan adik aku… mmg xde problem…. gaming high end…. xde hal… tp kene paling kurang pki GT540M kul nk high detail… tp laptop aku je pki i5 2410… adik aku ngn akak aku pki i7….. huhuhuhu…. jeles…… jeles….

    ASUS NO 1 BRAND….. PC gaming aku pn pki motherboard ASUS… mmg terbaik…….

    Reply
  11. muj

    owh…cme tanye je..xtau plak model ap… tapi nk tnyela…spec tu ap die??saye krg arifla bab2 lap top nih…hmm..rmai plak yg sggest asus..try tngok web ass..byk plak jenis die.. u la, n la…korg tau x beza die??

    Reply
    1. fitri

      haha..takpe2..tak tahu boleh tanya.spec tu macam spesifikasi atau dalam bahasa mudahnya apa yang ada dalam laptop kita.contoh skrin bape besar..cip pemproses data bape laju ada sambungan wifi dan bluetooth ke tak dan sebagainya.

      beza tiap series (berdasarkan pemahaman sendiri)

      A series= range paling rendah..spec bagus tapi kualiti bahan binaan tak berapa sangat..guna plastik bukan besi/aluminium..speaker slow.bateri tahan ala kadar je dalam 2 jam macam tu

      N series=cantik..bahan binaan lagi baik..kebanyakannya guna besi..speaker sedap, bateri tahan lagi lama

      U series = paling nipis paling ringan bateri tahan paling lama tak silap berbanding series yang lain

      harap2 faham ye dari penjelasan tadi :) fitri´s last [entry] ..Buat Custom Ringtone Dengan Lebih Mudah Untuk #WP7

      Reply
      1. muj

        Thanx fitri..dah paham dah.. skrg ni tgh tngok asus – N53SN-SX266V.. i7..dah ok dah..tp 15.6 inch..besar sgt…xbpe minat.. klu A43SA-VX084V ok x?i7..14 inc.. klu webcam die pkai VGA camera ok ke?pastu die pkai AMD RADEON HD6730 with2 gb ddr3 vram graphics… rege die 2999..

        Reply
        1. fitri

          ok saya dah tengok spec die dah..dari segi spec memang bagus..i7 dah tinggi dah tu..tapi A series..so kualiti bahan binaan kurang kat situ compare dengan N series.

          malangnya die lagi mahal pulak dari yang N series tu..pada saya lagi untung amek skrin lagi besar sebab harga die lebih murah (berdasarkan apa yang dah disurvey tadi..tapi kalau nak senang masuk beg galas elok lah amek yang 14 inci tadi..

          tak kesah webcam setakat vga..tapi kalau dapat yang megapixel lagi bagus
          fitri´s last [entry] ..Dah Tuntut Baucer Buku RM200 Ke Belum?

          Reply
    1. Cuci Mata

      Rugi 2 bro…. Beli Asus je… mmg terbaik…. Yg laen…. Kurenggg….. ASUS No.1…. Klu nk beli beli yg ada Graphic Card.. AMD RADEON or NVIDIA….. bru la tahanbateri… n nk editing best sikit….. graphic lawa…. kl integrated xde pape keistimewaan la… spec biasa je… Menaip je la ye….

      Reply
  12. Joe

    Salam, Cuci Mata. aku nk tny, skg ni graphic card nvidia dan ATI masih ade problem overheating x? bkn ak xnak ambik yg ada graphic, tp beberapa laptop yg ada graphic ak guna selalu overheating. Ak rse Asus juge cume satu jenama, x terkecuali jg. jd bile dh jd mslh ni mobo kena reflow, and x tahan lama. jd klu ak nk men game, ak amik desktop sje. Hrge murah, spec tinggi, ak rse laptop ni xleh tahan men game kot… :)

    Reply
  13. adam9

    salam semua..
    saya nk minta pandangan korang semua ni,Asus k43u-vx0540 ok tak? coz saya ni baru nk beli laptop n masih blajar bab2 laptop ni..terima kasih.

    Reply
  14. emma

    salam.. nak tnya sikit.. hari tu my lappy ada over heating problem + motherboard rosak.. so, bg kwn suruh bwk p kedai.. then, dia dah servis & dah tukar dah kipas nye.. cuma, kipas ni bunyinye kuat.. xmcm laptop lain punye.. knpa ye..? sy guna dell~

    Reply
    1. fitrijohari Post author

      saya pakai laptop asus skang…kalau tengah bukak software grafik pun kipasnya akan berpusing lagi laju lepas tu bunyi die kuat..

      sebelum ni tak macam tu eh?saya rasa kena g check tu takut2 ade pape komponen tersangkut ke pada kipas tu..tapi kalau xde bunyi pelik cuma bising sket je takpe kot

      Reply
  15. lili

    saya guna compaq-amd dr form 4 smpai ke skrang..dh 5 thun..dlm tempoh ni..dh 2 kali lptop ni ad prob dgn motherboard dia coz overheatng..n dah hbeh kan 1000 tuk suma tu..tp ad ja yg kata..baik ko beli lptop baru..tapi nk wat cam mn..lptop ni present from my mom..kena ler hargai…
    tp sbnarnya yg overheating tu coz sy x off dia kat semnggu..haha..lepas smnggu off dlm bbrapa jam..pastu on balik smnggu..assgmnt brlambak..slalu lupa nak off..bila dh penat trus g katil..last2 dia off trus..haha..

    Reply
    1. fitrijohari Post author

      hahaha..tapi kalau model amd yang compaq v3000 memang ramai report problem motherboard..tak silap saya ade design flaw pada model tu. so aliran udara dalam motherboard tu tak bape ok dan sebabkan masalah overheating. tapi lagi satu jangan letak atas katila sebab nanti awak akan block air intake die

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: