Author Archives: fitrijohari

Pelan U Mobile UMI28: Lebih Data Pada Harga Yang Sama!

Dua tiga hari yang lepas dapat SMS reminder daripada U Mobile suruh top-up kredit untuk renew data plan.  SMS yang wajib diterima tiap bulan bila data plan nak expired.  Tapi SMS kali ni ade penambahan sikit dan pihak U Mobile menyatakan data sebanyak 1GB akan diberikan untuk pembaharuan seterusnya.  Dah nama pun ‘enhanced plan’ ye tak? Continue reading

Antivirus Percuma Kaspersky Endpoint 8

Sebelum pergi lagi  jauh dan sebelum ramai salah paham dengan post ni molek la kiranya saya jelaskan yang tawaran ni eksklusif untuk pelajar dan staf UTM sahaja ya.hehe

Antivirus adalah antara komponen penting dalam memastikan keselamatan data pada komputer daripada diserang dan fail-fail kita dirosakkan oleh malware yang merbahaya terutamanya untuk komputer yang guna Windows.  Memandangkan Windows punya market share adalah terbesar kat dunia ni jadi tak heran la bila pengguna yang guna Windows OS yang selalu menjadi sasaran malware. Continue reading

Travelog Kembara Kemanusiaan Kemboja 2013 Out Now!

Assalamualaikum!

Selamat hari raya Aidil Adha kepada semua yang beragama Islam!  Moga kita semua sentiasa dirahmati Allah dan kepada yang ada buat korban setinggi tahniah untuk korang semua kerana telah menghidupkan sunnah Nabi Ibrahim.  Moga-moga kalau ade kelapangan rezeki boleh buat lagi tahun depan.  Aku pun berazam nak buat di masa depan bila keadaannya mengizinkan.

Alhamdulillah berjaya juga menaip selepas sekian lama tak menulis.  Semangat nak blogging yang semakin luntur agaknya.  Tapi dek kerana melalui blog ni aku boleh share macam-macam so rasa sayang pulak kalau nak terminate.  Harap-harap artikel yang lepas-lepas ade la bagi manfaat pada korang walaupun mungkin tak seberapa. Continue reading

Monolog Sebelum Raya

selamat_hari_raya_2009_by_zooldevil

kredit: vincentloy

Lama tak menulis.  Agak lama dan rasanya ini la yang paling lama sepanjang blog ni wujud.  Nak kata sibuk memang sangat sibuk tapi untuk kata sampai takde masa nak update mungkin agak keterlaluan.  Ramai lagi yang kehidupannya dihambat masa.  Penuh jadualnya dengan aktiviti mengurus masalah umat.  Tapi masih ada masa nak menulis buah fikiran buat renungan pengunjung website masing-masing. 

Continue reading

PRU-13: Ini Kali Lah atau Lain Kali Lah?

clip_image001

Bahang PRU semakin hampir kepada kemuncaknya. Masa yang ditunggu-tunggu sejak lebih 5 tahun yang lalu sudah sampai pada ketikanya. Setelah hampir 2 minggu tempoh kempen berlalu esok tibalah di hari penentuannya. Parti yang bertanding menjadi ‘hamba’ kepada rakyat yang menjadi ‘raja’. Sebab caretaker government sedang mengemis undi untuk kekal berkuasa dan yang biasa jadi pembangkang pulak mengemis undi agar mereka diberi peluang untuk mentadbir negara. Continue reading

Dengar Lagu Secara Halal Dengan Spotify!

Korang pernah dengar pasal Spotify?  Spotify adalah software atau apps yang menyediakan perkhidmatan streaming muzik secara halal kepada pengguna melalui internet.  Kewujudannya adalah sebahagian daripada cara diorang untuk menyediakan alternatif dan mengekang masalah cetak rompak yang sudah lama berlaku di dunia ini.  So Spotify ni adalah salah satu cara untuk kita semua mendengar muzik secara halal tanpa berhadapan dengan masalah berkaitan piracy.

Continue reading