Author Archives: fitri johari

Berakhir Sebuah Lagi Episod Kehidupan

Alhamdulillah berakhir satu lagi episod kehidupan dengan jayanya lepas aku dah disahkan tamat pengajian kat UTM di peringkat ijazah sarjana.  Kemain gembira lagi bila baca suratnya tadi.  Akhirnya berjaya jugak melepasi cabaran ini selepas berhempas dan terhempas selama setahun setengah.  InsyaAllah majlis konvokesyen akan berlangsung pada penghujung bulan April nanti.  Tentunya akan menjadi sejarah hidup yang tak akan dilupakan sampai bila-bila.

Kat UTM ni stail die pos surat pengesahan tamat pengajian kepada pelajar yang berkenaan. Masa kat UiTM dulu surat ni kena dipohon sendiri dekat pejabat bahagian konvokesyen. Kalau tak kena tunggu amek ijazah masa konvo esok la dapat skrol terus.  Cuma yang bagusnya bila ada surat ni senang sket nak guna terutamanya untuk sesiapa yang nak mintak kerja sebelum konvo.

Buat masa ni aku masih lagi dalam fasa mencari pekerjaan yang bersesuaian.  Masih sibuk update resume dengan mengayat buat cover letter.  Serius jenuh nak fikir sambil goreng ayat. Ada la beberapa permohonan yang dah dihantar kepada syarikat yang berkaitan.  Mudah-mudahan lembut la hati HR tu nak panggil untuk sesi interview.

Keadaan ekonomi yang agak lembab buat masa ni memang satu cabaran terutamanya untuk orang yang tengah carik kerja macam aku.  Daripada apa yang aku perhatikan banyak company nak amek yang ada experience berbanding fresh graduate.  Maklum la orang dah ada pengalaman kerja ni tak payah nak kena train macam yang freshie.  Company dah boleh save bajet dah kat situ.  Tapi takpela sekurang-kurangnya mencuba.  Rezeki Allah yang bagi dan kalau memang itu rezeki kita tak akan lari ke mana.

InsyaAllah aku akan share sket pengalaman belajar sepanjang setahun setengah kat sini dalam entri akan datang.  Stay tuned!

Aku Zikirkan Nama Mu

Semalam sempat ke majlis penutup program Mernilam ’14 anjuran Kolej Tuanku Canselor UTM. Tak sempat nak join program secara penuh dek kekangan masa.  Dapat join majlis penutup pun jadi la.

Terasa tua pulak sebab tengok yang join program dua hari ni ramai daripada kalangan adik-adik freshie yang baru masuk UTM.  Bagus la dik kalau awal-awal dah rajin pegi program macam ni.  Tapi zaman belajar ni banyak mehnahnya.  Maklum la zaman baru nak kenal dunia dan jauh daripada ibu bapa.  Kalau korang dapat istiqamah begini insyaAllah boleh nampak la sinar kejayaan.hehe Continue reading

Pakej Aksesori Xiaomi Redmi 1S Semurah Seringgit!

Rabu lepas saje je bukak website Xiaomi Malaysia.  Kot laa ada promosi sebab Xiaomi ni kadang-kadang penuh dengan kejutan. Ikutkan takde ape dah nak beli dah sebab model Redmi 1S yang menjadi idaman dah selamat berada di tangan dua bulan yang lalu.  Redmi Note yang adik mintak tolong belikan pun dah selamat sampai minggu lepas. Continue reading

Buka Kotak: Xiaomi Redmi 1S

Dah lama tak tukar handphone tetiba tergerak hati pulak nak tukar handphone.  Ni semua gara-gara jenama Xiaomi yang menjadi semakin popular dekat Malaysia ni.  Faktor paling penting adalah sebab harganya yang dikira amat murah berbanding dengan pesaingnya yang lain.  Ada model yang beza sampai separuh harga bila dibanding dengan Redmi 1S ni untuk spec yang hampir sama.

Sebelum ni setia dengan HTC Mozart Windows Phone selama 3 tahun dan tiba masanya untuk bertukar demi meneruskan hidup.  Continue reading

Pelan U Mobile UMI28: Lebih Data Pada Harga Yang Sama!

Dua tiga hari yang lepas dapat SMS reminder daripada U Mobile suruh top-up kredit untuk renew data plan.  SMS yang wajib diterima tiap bulan bila data plan nak expired.  Tapi SMS kali ni ade penambahan sikit dan pihak U Mobile menyatakan data sebanyak 1GB akan diberikan untuk pembaharuan seterusnya.  Dah nama pun ‘enhanced plan’ ye tak? Continue reading

Antivirus Percuma Kaspersky Endpoint 8

Sebelum pergi lagi  jauh dan sebelum ramai salah paham dengan post ni molek la kiranya saya jelaskan yang tawaran ni eksklusif untuk pelajar dan staf UTM sahaja ya.hehe

Antivirus adalah antara komponen penting dalam memastikan keselamatan data pada komputer daripada diserang dan fail-fail kita dirosakkan oleh malware yang merbahaya terutamanya untuk komputer yang guna Windows.  Memandangkan Windows punya market share adalah terbesar kat dunia ni jadi tak heran la bila pengguna yang guna Windows OS yang selalu menjadi sasaran malware. Continue reading